Selenium en Coeliakie

Bent u gevoelig voor gluten? Zorg ervoor voldoende selenium binnen te krijgen

Lijdt u aan coeliakie (glutenintolerantie)? Zorg er dan voor voldoende van de essentiële voedingsstof selenium binnen te krijgen, die uw gezondheid op verschillende manieren ondersteunt. Lees hier waarom mensen met glutenintolerantie meer risico lopen om een gebrek aan selenium te hebben.

Als u aan coeliakie lijdt, of anders gezegd, als uw lichaam geen gluten verdraagt, moet u ervoor zorgen om voldoende selenium binnen te krijgen. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen met een glutenintolerantie essentiële voedingsstoffen minder goed opnemen vanwege de aantasting van de dunne darm door gluten.

Een langdurig tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ernstige gevolgen hebben, maar bij selenium geldt dat des te meer, omdat dit spoorelement meer dan 25 verschillende selenoproteïnen (van selenium afhankelijke eiwitten) ondersteunt. Deze selenoproteïnen spelen allemaal een belangrijke rol voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor:

het behoud van een normale immuunfunctie
het normaal functioneren van de schildklier (stofwisseling)
de normale productie van zaadcellen
een normale conditie van haar en nagels

Een tekort aan selenium is vooral een groot probleem voor de schildklier, die in hoge mate afhankelijk is van deze voedingsstof. Ongeveer een derde van de totale hoeveelheid selenium in het lichaam is in deze klier geconcentreerd, waar de stof de regulering van de schildklierhormonen ondersteunt. Deze hormonen spelen onder meer een belangrijke rol bij de stofwisseling en als antioxidanten.

Bron: Pharma Nord