Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Selenium beschermt tegen ontwikkelen van hartfalen en overlijden

Mensen die voldoende selenium in hun bloed hebben, hebben een lager risico om hartfalen te ontwikkelen.Ook blijken zij minder risico op overlijden te hebben, dan mensen die een tekort aan selenium hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van postdoc-onderzoeker Nils Bömer van het UMCG. De resultaten van deze studie zijn gepubliceerd in European Journal of Heart Failure. Selenium is een micronutriënt en onmisbaar als bouwsteen voor zogeheten seleno-eiwitten. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol in de bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve schade. In het onderzoek komt onder meer naar voren dat de Nederlandse bevolking een relatief lage seleniumconcentratie heeft in het bloed. Dit komt mede door de relatief lage hoeveelheid selenium in de Europese bodem in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika. Medici gaan ervan uit dat de seleniumconcentratie in het bloed in ieder geval 70 µg per liter moet zijn. Eerder onderzoek met gegevens van het Lifelines-populatieonderzoek toonde al aan dat ongeveer 25 procent van de patiënten met hartfalen hieronder zit en dat dit verband hield met een slechtere kwaliteit van leven, een slechte inspanningstolerantie en een slechtere prognose. Daarnaast leken de nadelige gevolgen van een laag selenium zich al voor te doen bij suboptimale concentraties (<100 µg /l), iets dat voorkomt bij zo’n 70 procent van de patiënten met hartfalen in Europa. Bronvermelding: Al-Mubarak, A. A., Grote Beverborg, N., Suthahar, N., Gansevoort, R. T., Bakker, S., Touw, D. J., de Boer, R. A., van der Meer, P., & Bomer, N. (2021). High selenium levels associate with reduced risk of mortality and new-onset heart failure: data from PREVEND. European journal of heart failure, 10.1002/ejhf.2405. Advance online publication.

Voluptatibus ab labore non aliquid id laboriosam autem incidunt saepe omnis mollitia dolore temporibus qui aperiam aut natus dolor rerum veniam assumenda possimus reprehenderit dolor est omnis et pariatur sunt est magnam a veritatis voluptas quo.

Praktijk Amygdala
Copyright © 2023 Praktijk Amygdala
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren